Wednesday, 20 March 2013

kek keju untuk awak !

 
 
 
1


Hari semakin gelap,siang melabuhkan tirainya.Aku termenung keluar jendela mengenangkan dirinya yang hidup dalam kesunyian sambil menunggu kakaknya pulang dari bekerja.

Tiba-tiba aku terdengar bunyi loceng basikal milik kakaknya di hadapan rumah,segera aku tersedar dari lamunannya tadi.Aku melemparkan senyuman lebar untuk kakaknya yang baru pulang dari bekerja seharian.

Amboi,termenung jauh nampak?Tegur kakaknya sambil tersenyum.

Memang menjadi satu rutin aku la setiap petang menung.Syok ! Seloroh Hani sambil tersengih.

Kakaknya hanya mengeleng kepala melihat gelagat adik bongsu kesayangannya itu.Aku saja lah tempat untuk kakaknya meluahkan keluh kesah sehari-harian di tempat kerja.


Selesai makan aku hanya menonton televisyen bersama-sama kakak dan abang-abangnya.Itulah aktiviti mereka adik-beradik setiap hari di waktu malam.Hanya menonton televisyen sehingga lewat malam.

Hani !!

Terhenti sebentar aku menonton televisyen.Kenapa?soal Hani.

Kerja sekolah kau dah siap belum?Asyik tengok televisyen saja tak nampak pula kau buka buku ?Soal kakaknya pula.

Hmm..Yang lain semua sudah siap,Cuma……. Matematik saja yang belum buat sebab Hani tak faham lah.Esok saja lah tiru kawan.Jawab Hani sambil ketawa terbahak-bahak kerana jawapannya untuk meniru rakanya di sekolah esok.

Melekat tangan kakaknya di lengan aku dengan jeritan manjanya kerana sakit ditepuk oleh kakaknya sebab malas berusaha untuk mencari jawapan sendiri dan hanya tahu untuk meniru sahaja.




1






Seawal pukul 6.30 pagi lagi aku telah bangun untuk bersiap-siap ke sekolah.Kebiasaanya kakaknya yang akan mengejutkan aku bangun pagi agar aku tidak terlewat untuk pergi ke sekolah.

Setibanya di dalam kelas,Hani mengambil tempatnya dan mengeluarkan buku matematik untuk disiapkan sebelum cikgu masuk ke kelas.

Milah ! Pinjam buku matematik kau ? Aku nak tiru ! Ujar Hani selamba sambil pura-pura buat muka serius.

Nah ! Kalau salah jangan tunding jari pada aku ya.Pesan Milah sambil menghulurkan buku latihan matematiknya yang kemas rapi itu.

Aku pun mengambil buku itu tanpa segan silu.Tangan ligat meniru bulat-bulat apa yang Milah tulis,fikirnya asalkan latihan yang cikgu beri itu siap ! Betul atau salah lain cerita.

Sedang ligat aku meniru latihan itu,tiba-tiba terpandang seorang lelaki yang masuk ke kelasnya dengan membawa beg.Lelaki itu meletakkan begnya di kerusi lalu pergi ke kelas sebelah bersama ketua kelas aku.

Terhenti sebentar aku menulis gara-gara melihat lelaki itu. “Tu pelajar baru ke?putih!” katanya di dalam hati sebelum aku sambung menulis latihan itu.


Loceng berbunyi ! Menandakan waktu pembelajaran telah pun bermula.Semua pelajar masuk ke kelas masing-masing.Mataku tertancap pada muka pintu kelasku dengan niat untuk melihat lelaki tersebut.Selepas beberapa minit lelaki tadi pun masuk ke kelas aku dan duduk di tepi tingkap sambil berbual dengan rakannya.Hatiku mula berkata “ siapa dia ni?”

Sampai satu masa ketika kusyuk belajar, Milah kepoh memberitahu aku bahawa lelaki itu buka pelajar baru,tetapi pelajar yang bertukar kelas.Baru aku mengerti,tapi ! Aku masih tertanya-tanya kenapa aku tak pernah lihat dia di sekolah sebelum ini? Getus hatiku lagi.
Tapi aku tidak bertanya pada Milah, sudah pasti Milah akan fikir yang aku mahu  goda lelaki itu.




2




KRING!!!!!!!!

Loceng waktu sekolah tamat pun berbunyi bingit.Tiba masanya untuk pulang.
Aku pulang bersama-sama Milah kerana rumahnya berhampiran dengan rumahku.
Aku mengayuh basikal aku dengan selaju yang mungkin kerana perutku sudah bergendang irama syahdu akibat tidak makan di waktu rehat.


Selesai makan,aku menghempaskan tubuhku ke tilam aku yang tidak berapa empuk.Disebabkan terlalu penat dan cuaca yang panas membuatkan aku terlena seketika.

Ping !  Satu mesej masuk tertera pada skrin handsetnya.

Dengan malasnya aku membuka mata yang layu ini dan mengeliat sehabis mungkin kemudian mencapai telefon aku di atas meja belajar.

“ Hani ! jom keluar pusing-pusing taman dengan aku?Aku bosanlah duduk rumah.”

Mesej daripada Siti untuk mengajak aku keluar bersiar-siar.Dengan malasnya aku pun membalas mesej dia.

“Ok ! kau ambil aku di rumah.Aku tak rajin nak bawa motor.”Balas aku kepada Siti dengan berharap Siti juga malas untuk ambil aku di rumah.

Ping !!

“Ok ! aku datang lagi 10 minit.Tunggu depan rumah kau.” Jawab Siti.

Hampa ! Alasan aku malas untuk ambil dia di rumah tidak menjadi.Terpaksa lah aku ikutkan saja minah seorang ni.



Puas sudah pusing satu taman sampai minyak pun tahap kronik si Siti ni tetap mahu pusing lagi. “Weh ! Aku nak balik , nanti kakak aku marah balik lewat !” Tegasku.

“Ok ok . Aku hantar kau balik yer tuan puteri.” Balas Siti.


3






Apa terjadi seterusnya ? nanti kan mggu hadapan :) TQ

Saturday, 16 March 2013

post gedik !


 

 aceceh ! ngada lak aku ni post gambor yg gedik2 gitu :P hehehe bio lah i punye blog so i pnye suka lah !
har har har ( ketawa megah cikit ! )
xcelly atas sbb2 kebosanan aku telah mengambil keputusan untuk menaip entry yg xseberapa hahahaha :P
taip entry sambil duk dengaq akak aku bebel2 sal hari2 die .. ekekeke kejam kan aku xjadik pendengar yg setiA ! hahahaha .. rini hujan jaa haa lebat gila smpai xsedor yang kain aku sidai dh lencun =.=''
oh mennnn ! so stress right now okeh ~ grrrrrrrrrrrrrr !
siang td aku xde keje aku tgok kura2 aku pastu terperasan lak yg si kura2 aku ni buat aksi superman ? oh shit ( eh bkn supergirl ke ?) hahaha mana taw la die jntan ka betina agak kunfius di situ =.=''
omey je die buat gaya superman tu hahaha apa kanak2 ??? naak nengok gmbor kura2 aku ?
sory la tenet kat ipad i xmampu nak bg hap load hahaha ( fail bm aku nih ) eh3 tp ag ramai org skg FAIL bm ckp cm baBY yg tarak gigi toh ! hahaha pelat semcam jaaa .. tuan2 & puan2 maap yerrr kalo yg terasa ngn kato2 den ! maap :) ok bhai ~!

Thursday, 7 March 2013

salam jumaat

 pejam celik pejam celik sekejap je dh jumaat kan . huhuhu .. rini dsbbkan xbape nak hado keje sgt ,
so bole lah nak hapdate serba sedikit kan . hehe ayat skema gitu !
ahad ni aku dh nak fly suda , huhu selamat tinggal semua :( shedey !
bju2 dh siap di pack ! semua dh setel tggu masa nak berangkat je .. huhuhu ..
hari ni lapor gegila lah , tataw nape ! rasa macam nak makan satu kawah je nasi ! ekekeke
perot dinasor biasa la kan hehe .aku ni pelik sikit cuaca panas terik lagi buat aku cepat lapor .. haaa kaw kan pelik ! org hujan2 lapor , ni panas2 pon lapor , bila tak dpt mkn mula lah bertukar jadik shrek ! hehehehe
tp xla smpai nampak meja pn ingat ayam goreng .. hhahaha . udah merepek pulak ...
aku suke nengok kura2 ni , si putih ngn si ciko manja beb !  kalau aku letak tgn msti depa mai weyh ! b
kn sbb nk gigit tgn aku , tp sbb nak suh gosok cengkerang die yg keras kematu tuh =.=
chait ! amik kesempatan dlm kesulitan noh ! hahaha ...
aku bela 6 ekor kura2 sume sehat2 belaka . kdg2 smpai aku kunfius mana satu ciko mana satu mimo =.=
yela sume sepesen ajo kan .. hehehe
aku skg nih duk bele kura2 6 ekor dgn arnab 2 ekor ! haa nak tmbh koleksi lagi la .. nak bela ikan laga bole? hahaha saje carik pasal la nih nak membela .. huhu 
ok2 , dr merepek belambak2 bek aku stop dlu ok . papai ! salam jumaat semua :)

Tuesday, 5 March 2013

resepi simple !

 hi ! hari ni rajin sikit nak hapdate belog aku nih .. tp rini lain sikit , rini aku nak share sesuatu yg korang bole try kat rumah ! hehe ... aku nak share cara nak buat smbal telor yg sgt2 simple , ehehehe 
jom tgk cara nak buat jom ...

BAHAN2 NYE & CARA BUAT :-



mula2 mesti kene ade cili kisar yer ,
kalo mls nk kisar pg beli kat kedai ajo cili giling ok .

tuang minyak sikit , letak cili kisar ikot korang la nk pedas byk mana kan .
eh , bawang2 xpyh dh sbb dlm cili ni dh di kisar sekali ok ..
tumis2 cili ni sekejap 


lepas tu kome tuang ler sos cili ikot kegemaran korang ke dlm
cili tadi , jgn buh byk2 nnt xsodap , buh dlm 2 sudu besau aje ok .

lepas dh letak sos cili korang buh la garam dan gula secukup rasa yer .

buh awal2 sedap bio sebati !


ok ! lepas agak2 cili td dh meletop2 gitu =.=
korang pecah kan la telur seberapa byk korang nak .
hancur2 kan taw bio sedap :)
hehe


bila siap jadi la sprti gmbor di atas !

mkn ngn nasik pon sodap . tp makan dgn ini lagi sedap woooo !

v
v
v
v
 
 
haaa mkn dgn spaghetti ! yummy2 sedap gila lah ..
xcaye ? cube la try ? msti licin hbes lah
ni lah resepi budjet dari eden . hehe selamat mencuba . bye2

Sunday, 3 March 2013

kesibukan melanda diriku

 

 
 aduhai , sian blog aku dh bersawang penuh dh ni ,huhuhu aku bkn ape , bkn xnak update blog 
nak ! tapi masalah aku skg ni adlah kemalasan melanda . hehe . ape boleh buat kan . kdg2 tu aku nak update ,tp baru je bkk blog aku dh mati akal nak tulis ape .. huh .. 
tp rini entoh ler ngape aku rajin 5% hihi .. tp xboleh ler 24 jam nk ngadap lptop ni haa .
yela xlmer lgi dh nk fly :( huhu pasaan aku skg ni sedih dan sgt xcited wooo .. hihi
xsbar plak nk fly :D hehe nak tawu aku nak fly mana ? hehe rasia ! tggu nnti aku balik mlysia baru aku story morry okeh ? hehe aku akan fly rabu nih tp beg ape pon xkemas lagi .. uhuk3 . sian aku kn .
tlg la tgn rajin la sikit nak lipat kain masuk dlm beg =.=
eh3 lari tajuk pulak .. hehe .. haaa pada sesiapa yg ada bukak tempahan utk durian crepe sedap dan berbaloi sila2 tinggalkn jejak ok .. 
okeyy lah nak p kemas beg .. tata

Wednesday, 30 January 2013

lumrah hidup .

hai ! entah kenapa sejak dua menjak ni aku suke sgt dengan bunga ros :)
hehe .. pmpuan mana la yg xsuke bunga kn ? kecuali yg elergik bunga ... huhu
hari ni aku bkn nak cerita pasal bunga pon ,
aku
 
 

Monday, 28 January 2013

kebahagiaan yang xterucap ~

 
 
 
ehem2 betol kan suara yg tengah tade sbb batok .
hari ni aku terasa agak rajin plak nak update belog ,
mungkin sbb hati ni bahagia walau pn mslh lain xselesai lagi .
yela , bahagia tu kan milik semua org kan ?
aku skrg ni mmg tgh bahagia dgn boyfie aku tuh .
yela mcm2 dugaan di lalui dh , tp akhirnye skrg dh aku miliki balik kebhagaian tuha
aminnn :)
walau ape pn org kata , kami terima seadanya . kami redha .
dan kebahagian ni buat aku smpai terucap dan xterungkap :)
punya suke nye kan . aku harap hubungan ni kekal smpai akhir hayat kami .
kalau korang xske baca belog saya xpe saya xkisah .
saya hanya jadikan belog ni sebagai diari on9 shj :)
so ape yg sy tlis semuanya adalah share semata2 ok ..
so be nice here bye ..

setia hujung nyawa ?

 
 
 

fuh fuh ~ bismillahirahmanirahim :)
lama betol aku xhapdate belog kan ? sejak dmm ritu terus menghilangkan diri .. hehe
xpe2 xde sape pon perasan wakaka
ok2 back to main toipc ! haha , setia hujung nyawa !
sape tengok citer nih sila angkat kening cepat ... hehe
bg yg xtgk citer nih rugi ouh .. huhu .. sila2 lah tgk yer di tv 3 ! setiap pukul 7 mlm isnin - khamis !
hehe promote plak dah ... skrg ni semua duk gila tgk citer nih jer ,
yela citer tu sweet2 jer kan .. haha tp bila bab yg kita xske eii ase nak marah je kan ~ hehe
emo lebey plak .. eleyh bese la tuh ...
dari org yg xminat citer2 cmni , bila tgk terus bole jd minat taw ! serius weyh :D
bila org tgk citer ni then xsabar2 nak tawu ape jadi last nnti sumer pakat serbu 
kedai buku cari novel setia hujung nyawa ~ sungguh dasyat giteww 
sbb nye den cari pong asyik habes aje , sian aku .. last2 terpaksa bkak novel on9 jer lah .. hehe 
nasib ado .. kalau x , misi mencari novel tu xberenti la kan .. hehe
ok2 cukup ! smpai sini jerla aku membebel ok ...
akhir kata : kalau xske bkak belog dan baca belog saya sila berhambus jela yer xpayah nk 
membebel kat belog aku ekh ! penampo nak ?
ok bhai :)

Wednesday, 2 January 2013

kesian aku ?


 

hai semua , hari mmg aku xsehat giler2 , tp aku gagahkan jugak utk update belog aku nih .
kesian lak kang bersawang aku jugak yg parah ... huhu
rini aku dmm panas , selsema smpai xlarat nak bersin , mata kuyu & merah .. hurmm
lesu jer bdn ni haa .... tp xleh d lyn sgt dmm ni kang  lagi teruk .. huh
dr mlm td mmg aku xok langsung la segala mood semua hilang ! sbb ? hurmm tah aku pn pening .
salah sgt ke aku nih ? smpai nak balas cmni kat aku ? perlu ker nak buat status mcm2 ? perlu ker ?
pastu xmintak maaf pn kt aku ? aku je mintak maaf kt die .. ingat aku xde perasaan ke nak buat cmtu ?
dr smlm aku tggu ko , tp ? ape yg dpt ? mcm2 kata2 kmu kt fb jer .
xpela bia la die buat aku mcm mne pon . aku trima jer ..hurmm .. 
aku xnk pkir ape pn aku dah penat ! dan xterdaya ape pn dh .. k ,la bye

Tuesday, 1 January 2013

my love and i love you !

 
 
okay ! baru selesai tgk citer setia hujung nyawa , serius! syok giler kot .. rugi sape xtgk ^_^
sweet jaa citer tu .. hehe .. okay2 back to main topic ! 
sekarang tepat pukul 8mlm , aku still tataw my boyfie dah sampai k.k ataw belom , sbb die xmsg ape pon ,l
ast msg die td die ckp dekat manong dh .. ok dh dekat .. heeee 
xcelly baru berapa jam berpisah hanya bape batu jer dah rindu tahap cipan dah ni , ekekekee
dasyat an smpai tahap cipan .. huhu ... xpe aku taw korang jeles kan ? hahahaha pasan plak ..
gambar kat atas ni masa countdown new year smlm :)
best giler lah lepak dgn my boyfie , hehehe siap belanja i belon love byk2 plak tuw .. huish malu i ! hahaha
btw TQ yunk ! i lob u ~ wink wink .. 
siap gambar tgn die tgh bg kat aku lagi tuw , aww aww sweet nye boyfie tercinta ni .. ehehe
aku xske upload gambar dlm belog byk2 , yela manusia zmn skrg susah la kan .. 
buat ape nak tunjuk2 semua segala gmbr yg kita ade kan ? mcm tade privasi dan menunjuk giler ! haha
(ayat kasar) huhuhu aku bkn jeles tp kesian jer la . hahaha nak taw knp kesian ? fikir jela senirik aek ? heeee
eh eh , belog aku kan suke hati la , hahaha jgn sebuk aek .. hahaha
xske bole berhambus ! hahaha ayat kejam !
ok la lastly i love u syg ! bye